Etiyopya
kahvesi, özel lezzeti ve yoğun aromasıyla kahve tutkunlarının vazgeçilmezleri
arasında yer alır. Volkanik toprakları ve elverişli iklimi sayesinde, en
kaliteli kahve çekirdeklerinin yetiştirildiği bölgelerden biri olan Etiyopya,
çiçeksi ve meyveli aromaların hissedildiği kahvesiyle oldukça popülerdir.
Etiyopya’nın farklı bölgelerinde yetişen kahve meyvelerinin kendilerine has bir
aroması vardır. Çeşitli damak zevklerine hitap edebilen bu kahveler, genellikle
filtre Etiyopya kahvesi olarak bilinir. Etiyopya kahvesi nasıl yapılır ve hangi
detaylara dikkat edilmesi gerekir soruları için bu ufak rehberi okumaya devam
edebilirsiniz.
Etiyopya
Kahvesi Hangi Bölgelerde Yetiştirilir?
Etiyopya
kültürünün önemli bir parçası olan kahve, tüm dünyada birçok kahve tutkunun
severek tükettiği içecekler arasında yer alır. Eşsiz kokusu ve lezzetiyle öne
çıkan Etiyopya kahvesi özellikleri sebebiyle de en çok tercih edilen
kahvelerden biridir. Yüksek bölgelerde yetişen kahve meyvesi, özel bir bakıma
ihtiyaç duyar.
Sidamo Kahve
Bölgesi’nde yetişen kahve çekirdekleri, narenciye aromalarının hissedildiği
oldukça hafif bir lezzete sahiptir. Etiyopya’nın batısında yer alan Ghimbi
Kahve Bölgesi’nde yetişen kahve çekirdekleri, ıslak işleme yöntemiyle içime
hazır hale getirilir. Bu bölgedeki kahve çekirdekleri daha yoğun bir aroma
sunar.
Etiyopya’nın en
önemli kahve bölgeleri arasında yer alan Harar Kahve Bölgesi’nde ise
yetiştirilen kahve çekirdekleri kuru olarak işlenir. Bu bölgede yetiştirilen
kahve çekirdekleri doğal yöntemlerle hazırlanır. Etiyopya filtre kahve
özellikleri arasında en dikkat çekici olanı ise zahmetsiz bir şekilde
hazırlanmasıdır.
Etiyopya
Kahvesi Nasıl Demlenir?
Türkiye’de de
pek çok kişi tarafından tüketilen Etiyopya kahvesini hazırlayabilmek için
farklı yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Bu yöntemler arasında en sık tercih
edileni ise french press ile hazırlama yöntemidir. Bunun için tüketmeyi
düşündüğünüz kahve miktarına uygun Etiyopya kahvesi ve içme suyuna ihtiyacınız
olur. Kahvenizin ekstra bir tada sahip olmasını istiyorsanız aroma ve hafiflik
kazandırabilmek için kendinize özel malzemeler de seçebilirsiniz.
Kaynayan suyu
ilk etapta frenc pressi çalkalamak için kullanmalısınız. Bu işlemden sonra
french press içerisine uygun miktarda Etiyopya kahvesi ilave etmelisiniz. Daha
sonra kaynayan ve ortalama iki dakika kadar dinlendirilmiş suyu kahvenin
üzerinde dairesel hareketle yaparak eklemelisiniz. Bu işlemin ardından pressin
kapağını kapatarak ortalama 7 ile 10 dakika kadar demlemelisiniz. Demleme
sonrasında diğer adımlara geçebilirsiniz.
Demlediğiniz
kahvenin üzerine isterseniz soğuk ya da sıcak süt de ilave edebilirsiniz.
Servis kısmını tamamen zevkinize göre kurgulayabilirsiniz. Kahveler hafif
vücutta ve parlak asidite oranlarına sahiptir. Bu yüzden filtre kahve
yöntemlerini de deneyebilirsiniz. Kullanacağınız kahvenin taze kavrulmuş
olmasına ve öğütülmüş olmasına da dikkat etmelisiniz. Yıkanan Etiyopya kahvesi
çekirdeklerini kullanmayı düşünüyorsanız chemex ile demlemeyi de
deneyebilirsiniz. Böylelikle sevebileceğiniz lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz.
Şuruplu gövde,
parlak asit ve meyve tatlarını elde etmek istiyorsanız ince kağıt filtre
kullanabileceğiniz V60’ları da deneyebilirsiniz. Orta öğütülmüş kahve
çekirdekleri sayesinde eşsiz bir meyve tadı elde edebilirsiniz. Aynı zamanda
acı tadın gelmesine de engel olabilirsiniz.
Meyveli ve
bitkisel tatları seviyorsanız Etiyopya kahvesini soğuk demleme yöntemleriyle de
hazırlayabilmeniz mümkündür. Kahvenin aşırı asit çıkarmaması adına kahve
çekirdeklerinin öğütülme kalınlıklarına da dikkat etmelisiniz. Doğru yöntemleri
uyguladığınız zaman son derece lezzetli Etiyopya kahveleri hazırlamaya
başlayabilirsiniz.
Pratik bir şekilde hazırlanabilen Etiyopya kahvelerini farklı tarifler deneyerek hazırlayabilir ve zaman içerisinde kendi zevkinize uyumlu olabilecek kahveler ortaya çıkarmaya başlayabilirsiniz. En sevilen kahve çeşitleri arasındaki özel Etiyopya kahvelerini sevdiklerinize de ikram ederek keyifli anlar geçirebilirsiniz.