"Kafelere gittiğimizde herkesin su gibi
tükettiği filtre kahveyi evde kendimiz hazırlayınca olmuyor.” diyenlerdenseniz,
yaklaşın. Size kahve keyfininen ucuzdemleme şekli olan Filtre
Kahve French Press'te Nasıl Yapılır? mükemmel şekilde nasıl demlenir, bu
yazımızda onu madde madde anlatacağız.
Bu ipuçlarına dikkat ederseniz, kahveniz de taze ve
lezzetliyse -ki Oze’de tazelik ve lezzet sorununu en uygun fiyatlarla ortadan
kaldırmış olursunuz- sizi muhteşem kahvelerinBarista’sı olmaktan kimse
alıkoyamaz.
Mükemmel bir kahve elde etmenin tek formülü vardır:Doğru
kahve+ doğru demleme + doğru insan… Siz doğru insan olduğunuza göre bize
gerisini anlatmak düşüyor.
Filtre Kahve French Press'te Nasıl Yapılır? Haydi başlayalım.
Doğru
Kahve:
French press’te enfes ötesi bir kahve keyfiyle aranızda
duran en önemli detay, çoğu zaman kahvenin ta kendisidir.
Öncelikle, ne sevdiğinizi bilmeli ve kahvecinize tarif
etmelisiniz. İstediğinizden daha acı, daha tatlı ya da daha sert bir kahve,
keyfinizi başlamadan bitirebilir. Bu aynı çay seçmek gibi, Turist mi,
bergamotlu mu, kaçak ilaveli mi… Çay ustaları ve müptelaları ne içtiğini bilir.
Kahve ile haşır neşir olanlar da öyle. Oze’nin düzenli müşterileri her
ziyaretinde kendileri için en özel olan kahveyi tercih ederler. Ne içtiklerini
biz bile takip edebiliyoruz.
Kahveniz doğru şekilde öğütülmüş olmalı. Unutmayın ki
French Press ile yapılan kahvenin tadı yoğun ve "nüanslıdır”. Bunun
nedeniyse öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla uzun süre temas halinde
kalmasıdır. Kahvenin tüm değerli içeriğinin ve lezzetinin eşit ve dengeli bir
şekilde açığa çıkması için kalın-mümkünse deniz tuzu kalınlığında-öğütülmüş
kahve kullanmanız önemlidir.
Bu yüzden, filtre kahve makinesi için öğütülmüş kahveleri
french press’te tercih etmemenizi öneriyoruz. Pek çok endüstriyel filtre kahve
paketinde binlerce paket üretildiğinden kahveler orta incelikte, yani filtre
kahve makineleri için öğütülmüş olurlar ve o şekilde öğütülen kahveyi french
press’e koyduğunuzda iyi ekstrakte olmaz, lezzetini tam yansıtamazlar.
Endüstriyel kahve demişken… Geldik en önemli konuya.
Kahveniz "taze” olmalıdır değerli kahveseverler. Bir kahve, öğütüldükten
ve paketi açıldıktan yani havayla temas ettikten sonra saatler içerisinde ilk
tazeliğini kaybeder ve hızla bayatlar. Bayat kahve sizi zehirlemez belki ama
içtiğiniz kahvenin yoğunluğunu, tadını kesinlikle olması gerektiği gibi
alamazsınız.
Bu yüzden size önerimiz, endüstriyel paket kahveleri tüketmek
yerine kahvenizi alırken çekirdek olarak tercih edip evde öğütmeniz, evde
öğütücü bulunmuyor ve alma imkânınız da yok ise kahveyi aldığınız kahvecide
öğüttürmenizdir. Adı Dünyaya yayılmamış butik kahvecilerin şaşırtıcı derecede
enfes lezzetler sunmalarının sırrı budur. Kahveleri taptazedir!
· Doğru
Dem
Kahveniz elinizin altında hazırsa, işin size daha bağlı
olan kısmına geldik demektir. İşte mükemmel demlemenin ipuçları:
- French
press’inizi ve hatta fincanınızı kullanmadan hemen önce sıcak su ile yıkamanız
iyi bir fikirdir. Böylece kahve presindeki kahveniz daha uzun süre sıcak
kalacaktır.
- Isıtıcıda
su tam olarak kaynayıp da düğmesi atana kadar beklemek yerine tamamen
kaynamaya başladıktan kısacık bir süre sonra cihazı kapatın. Çünkü kahve
için kullanacağınız suyun ideal derecesi 92° olmalıdır. Çok kaynar
durumdaki bir sıcak su, kahvenizi yakabilir ve lezzetini öldürebilir.
- Suyun
mümkünse arıtılmış su, değilse hazır (şaşal yahut damacana) su olması
gerekmektedir. Aksi takdirde yumuşak bir su kullanmamış olursunuz bu da
lezzetin istenilen berraklıkta açığa çıkmasını engeller.
- Orta
büyüklükte bir fincan kahveye fincanın büyüklüğüne göre yaklaşık 8-10 gr
toz kahve gerekir. Ama eğer evde mutfak teraziniz yoksa kafanızı ölçülerle
karıştırmamanız için size uygulaması kolay bir tavsiye vereceğiz. 1 yemek
kaşığı kahve yaklaşık 8-9 gram kahve demektir. Küçük french press’lerin
çoğunluğu 350-400 ml. ebatlarındadır. Bu tür press’leri dolu olarak
kullanmak için 3 yemek kaşığı dolusu kalın öğütülmüş toz kahveyi demliğe
koyun ve yukarıda nasıl olması gerektiğini tarih ettiğimiz suyla, press’in
yaklaşık 3’te biri dolana kadar su ekleyin.
- Kahveyle
suyun bu ilk buluşmasının ardından üzerinde altın sarısı bir köpük yahut
kabarcıklanma (kahve literatüründe buna yani kahvenin su ile buluşmasının
ardından kahvedeki karbondioksitin çıkmasına "blooming” denir)
oluşana kadar kahveyi küçük tahta bir kaşıkla karıştırın. Bu kahvenizin
tam olarak çözünmesine yardımcı olacaktır. (Tahta kaşık dedik çünkü metal
kaşık kahvenizi soğutabilir.)
- Sonrasında
press’inizi hazneye yakın (varsa işaretli) olan kısma kadar su ile
doldurun. Kapak ve filtre için boşluk bıraksanız yeter. Suyu kahvenin
üzerinde gezdirerek ve boca etmeden, yavaş yavaş doldurmalısınız. Ardından
kahvenizi 4 dakika demlenmeye bırakın. Daha sert içimler için bu süreyi
gelecekte uzatabilirsiniz.
- Son
olarak, demlenme pistonunu yavaş bir şekilde aşağı itin, çünkü
uygulayacağınız fazla baskı, telvenin filtre ile pres duvarının arasından
geçip, süzülmüş kahveye karışmasına yahut kapakta baskı uygulamanızı
sağlayan kısma zarar vermenize neden olabilir.
İşte kahveniz hazır!
Her gün ve günün her saati içebileceğiniz, muhteşem
fiyat/performans ürünümüz Oze All Day Blend’i bu yöntemle denemek istemez
misiniz?