Frappe Nedir ve Nasıl Yapılır? 2022 Güncel Rehber

Frappe Nedir ve Nasıl Yapılır? 2022 Güncel Rehber

Frappe ilk olarak Yunanistan’da tüketilen, daha sonra bütün dünya tarafından büyük bir ilgi gören ve instant kahvenin süt eklenmiş hali olarak öne çıkıyor. 1957 yılında Yunanistan’da tesadüf üzerine elde edilen özel frappeler, hazırlık kısmında uygulanan yöntemlerden dolayı köpüklü yapısıyla öne çıkıyor. Kahve bazlı soğuk kahve kategorisinde yer alan frappeler diğer kahve türlerine göre belirli farklılıklar da taşıyor.

Hazırlanma kısmında, frappeye katılan malzemenin harmanlanıp karışıma dönüşmesi bu içeceği özel yapan durumdur. Sallanarak, dövülerek veya karıştırılarak içeceğin hazırlanma yöntemleri kişiden kişiye değişir.

Özellikle buz katıldığında serinleme hissini doruğunda hissedersiniz. Günümüzde en çok Avrupa’da başta Yunanistan’da yayılma alanı bulan frappe, yoğun kıvamlı bir lezzettir. Hatta neredeyse fastfood zincirlerinin birçoğunda rastlanan içecek grubundadır. Frappe, soğuk içecekler grubunda popüler bir isimdir. Aynı zamanda uygulanışı gayet pratiktir.

Frappe İçerisinde Neler Bulunur?:

Dışarıdan bakıldığında malzemeleri, yoğun işlemleriyle hazırlanması zor bir içecek gibi görünür frappe. Ancak eliniz alıştıkça pratiklik kazandıracak bir içecektir. Zamanla frappe çeşitlerinde değişiklik isteyen kişilerin, meyve, dondurma, kakao, çikolata gibi ürünlerle bunu denemesi mümkündür. İlk etapta gerekli malzemeler arasında, granül kahve, su, süt yer alır. 

Ayrıca istenilen dozda şeker ve isteğe bağlı birkaç buz küpü ilave edilebilir. Temel olarak hazırlanış yönünden bu malzemeler başlangıçta yeterli olmaktadır. Frappe nasıl yapılır merak edenler için detaylı bir bilgiye ihtiyaç yoktur. Malzemeleri temin edip, harmanlanan ürünlerin köpük yoğunluğuna ulaşmasını beklemek yeterlidir. İster kulplu bardakta, ister ince belli uzun bardaklarda servis yapabilirsiniz.

Frappe Nasıl Hazırlanır?

Dünyada bir akım yaratan birçok ürün gibi frappe de her kesimin sevdiği içecek türüdür. Kokteyl hissi uyandıran karışım içeceklerde kullanılan malzeme, genellikle diğer içecek türlerinden ayrılan özelliğidir. Dondurmayla hazırlanan Milkshake ile kahve bazlı Frappe, enerji ve kalori yoğunluğuyla birbirlerinden farklıdırlar. 

Baristaların yetiştirmekte zorlandığı ürün olan Frappe, insanı canlandıran, bir mola içeceği gibidir deyim yerindeyse. Frappe nasıl yapılır diye sorulduğunda, bu sorunun yanıtı aslında basittir. Blender kullanımıyla köpük kıvamına getirilen Frappenin yoğun bir işlemden geçmesi şeklinde tanımlamak mümkün.

Shaker adı verilen, malzemenin konduğu kap içerisindeki görünümün istek uyandırması için harmanlandığı yerdir. Çalkalama işlemi öncesi buz parçaları, kırıntılar halinde kesilir. Özellikle minik parçalar oluncaya kadar ezilme işlemi gerçekleşir. Günümüzde evde de yapılabilir. Tarif eşliğinde yapımı kolay yalnızca biraz fiziksel güç gerektirir.

Lezzetli bir frappe hazırlayabilmek için kahvenizi hazırlarken bazı özel detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. Pek çok farklı soğuk kahve, buz eklendikten sonra hazır hale geliyor. Frappe hazırlarken ise frappenin hazırlanma kısmında buz eklemeniz gerekiyor. Bu adımları takip ettikten sonra yeteri kadar karışana kadar işlemi uygulamalısınız.

Bunun yanı sıra soğuk kahveleri frappe yapabilecek en önemli detaylar ise yoğun dokusu oluyor. Özellikle içeceğinizi blender ile hazırlayacağınız zaman buzların tamamen parçalanmış olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer hazırlık aşamasında shaker kullanacaksanız buzları çok küçük parçalar halinde kırmayı da deneyebilirsiniz.

Frappe hazırlayacağınız zaman belirli detaylara dikkat ederseniz iced cappucino ve smoothieden kolaylıkla ayrışabilen köpük formu yerinde ve oldukça kıvamlı frappeler elde edebilirsiniz.

Frappenin içerisinde kullanılacak şeker miktarlarına göre ayrı tatlılık derecesi de elde edebilirsiniz. Bu durum tamamen sizin damak zevkiniz ile doğru orantılı oluyor.

Uygulanışı:

Hazırlayacağınız frappe, sizin belirleyeceğiniz malzemelerle zenginleşebilir. Hindistan cevizi, badem sütü kullanabilir, koyu veya daha yumuşak içim amacıyla malzemelerin miktarında değişikliğe gidebilirsiniz. 

Blenderden geçirilen buz küpleri üzerine 60 ml double shot espresso, 200 ml sütle çırpılarak buzlar kırıntı haline gelene dek karışır. İstenen yoğunluğa göre bu işlem yapılabilir.

  • Kimi zaman su, kimi zaman da süt ürün içeriğinde tercih edilmektedir.
  • Kalorisi yüksek olmayan malzemeler kullanıldığı için kilo hususunda birçok insan rahat olabilir.
  • Soğuk içecek grubunda öne çıkan ve üzerinde basit birkaç teknikle herkesin kolayca uygulayabilmesi mümkündür.
  • Evimizde frappe nasıl yapılır, ne gibi malzemeler kullanılmalıdır gibi sorulara yanıtı yine siz verirsiniz.
  • Dilerseniz kısıtlı malzemeyle bunu gerçekleştirebilirsiniz de. Süt yerine daha koyu olduğu için krema tercih edebilirsiniz.
  • Belirlediğiniz ölçü kıvam ve tatlarda farklılık yaratacaktır. 
  • Espresso makinesiyle 1,5 bardak kahve kullanmak, 4 kişilik içeceğinizin hazırlanmasına denktir.
  • Sıcak kahveniz üzerine bir miktar tatlandırıcı ekleyebilirsiniz.
  • Akabinde soğuması için o şekilde beklemeye bırakabilirsiniz.,

Frappe Çeşitleri Nelerdir?

Uygulanışı yönünden pratik bir içecek olan Frappe, çeşitliliği yönünden zengin bir menü ortaya koyabilmektedir. Bugün, frappe yapımında kahve, krema, süt, su gibi malzemelere ek, yeni tarzlar dikkat çekmektedir.

Meyve bazlı içecekler, görsel ve damaksal anlamda şölen yaşatmaya devam ediyor. 1950’li yılların ortalarından itibaren Yunanistan’dan tüm dünyaya yayılmıştır. 

Frappe , damak tadınıza uygun malzemenin miktarını  ayarlayabileceğiniz bir içecektir. Karışıma ekleyeceğiniz aroma sosları hem lezzet hem görsel çekicilik katar. Kendisine has özel bardaklarda ikram edilen frappe servisi için pipetlerle içim tercih edilir.

Farklı boylarda cam bardaklarda bu zevki yudumlayan kişilerin tercihleri, ağız tadına göre şekillenir. Vanilya, çikolata, karamel, sıklıkla tercih edilen espresso, kahve-çikolata karışımı browni,  dondurmalı çeşidiyle de kullanıma uygundur.

Tropik meyvelerle süslenmiş veya frappe için karışım haline getirilmiş toz içecekler de  tercih edilenler arasındadır.

Frappe Uyku Açar mı?

Genelde bu soruyu insanlar, kahve ve çay gibi sık içilen içecekler adına sorarlardı. Günümüzde etkisi tartışılan popüler her gıda gibi, frappe için de nasıl etkiler bıraktığı merak konusu. Yapımında sağlığa olumsuz etki edecek herhangi bir malzeme kullanılmaz.

Bilinen içecek türlerinin katkısal anlamda etkilerini olumluya dönüştürür frappe. Bu da kafein düzeyiyle orantılı etki yarattığını açıkça ortaya koyar. Kişiden kişiye kafeinin farklı etkiler sağladığını uzmanlar hali hazırda belirtmektedir.

Buna ilaveten yorgunluk üzerinde frappenin insanlarda iyi etkiler yarattığı da bilinir. Damakta güzel tat bırakan bir yiyecek ve içeceğin hali hazırda kişinin bilincinde uyarıcı etkisi muhakkaktır. Bu tercih yine içeceğinizden alacağınız haz ve beklentinizle de ilgili olmaktadır.

Frappe’yi kahve serinliğinde köpük tadımda yudumlamak pratik araçlarla kolaydır. Frappe yaparken Shaker gibi çalkalamaya yarayan bir aksesuarla uygulayabileceğiniz gibi, blender de işinizi görür. Bu sayede içecek çeşitlerinize yenilerini ekleyebilirsiniz. 

Hazırlanışı görünümü gibi iştah açıcı frappe çeşitleri için ozekahve.com.tr sayfasında detaylara ulaşabilir. Frappe ve malzemeler hakkında ihtiyacınız olan ürünleri güvenle temin edebilirsiniz.

Paylaş: