Syphon kahve ekipmanları
Avrupa’da doğarak Amerika’ya, oradan da Japonya’ya kadar uzanan derin bir
geçmişe sahiptir. Syphon ile demlenen kahveleri izlemek de bir o kadar
keyiflidir. Syphon aynı zamanda Vacuum Pot ve Fransız Balonu olarak da
adlandırılır. Peki Syphon nedir ve demleme işlemleri sırasında nelere dikkat
edilmelidir?
Syphon ile
Kahve Demlemenin Püf Noktaları
Bütün filtre kahve demleme
yöntemleri esasında öğütülmüş kahve çekirdeklerinin bir süre boyunca sıcak su
içerisinde kalması ve filtre vasıtasıyla kahvenizin bardağınıza dolması
temeline dayanır. Syphon bütün bu işlemleri eşsiz bir görsel şölen eşliğinde
yapabilmenizi sağlayan kahve demleme ekipmanları arasındadır. Syphon kahve
demleme yöntemi yalnızca güzel bir kahve içmenizi değil, aynı şekilde görsel
olarak da estetik bir sunum yapabilmenizi sağlar.
Siphon kahve demleme
yöntemi keyifli olduğu kadar aynı zamanda hassas davranılması gereken bir
süreci de beraberinde getirir. Fakat bu yöntem ile kahve demlerken ve lezzetli
kahveyi içerken zahmetli kısımları tamamen unutabilirsiniz. Syphon ile kahve
demleyebilmek için birtakım malzemelere ihtiyacınız olacaktır. Syphon kahve demleme
yöntemi için taze öğütülmüş kahve, sıcak su, ısıtıcı, metal filtre üzerine
sarılı bez filtreden oluşan özel sisteme ihtiyacınız olacaktır. Syphon kahve
makinesi üzerinde genellikle su ısıtıcı da yer alır.
Syphon kahve demleme
yöntemine başlarken ilk etapta taze kahve, filtre, ocak, su ve tartınızı
hazırlamalısınız. Sıcak bir su ile ön ısıtma yaptıktan sonra iyice kurulanan
Syphon alt kısmına gerekli materyali yerleştirebilirsiniz. Hazneyi çizgiye
kadar kaynar su ile doldurduktan sonra üst kısma filtreyi yerleştirebilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta filtrenin tamamen oturmuş olmasıdır.
Syphon
Kahve Demleme Yönteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Isıtıcınızı açtıktan sonra
alt kısmı ısıtıcının üzerine yerleştirebilirsiniz. Böylelikle suyun kaynaması
için basıncın oluşmasını bekleyebilirsiniz. Basınç etkisiyle üst kısma dolan
suyu ve kahveyi yavaşça karıştırmaya başlayabilirsiniz. Kısa bir süre boyunca
demlenmesini bekleyebilirsiniz. Bir sonraki adım olarak ısıtıcıyı alt kısımdan
çekmelisiniz. Alt kısımda soğumaya başlayan hava vakum etkisini gösterdikten
sonra yukarıdaki karaftan kahvenizi çekmeye başlar ve alt taraftaki karafa
dolmasını sağlar.
Syphon yöntemi sayesinde
hem iki filtre hem de yüksek vakum sayesinde yüksek gövdeli, parlak ve temiz
kahve elde edebilirsiniz. Demleme işlemi bittikten sonra bez filtreyi
temizleyerek kurulamayı unutmamalısınız. Daha sonra dilerseniz su içerisinde
buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Bu sayede filtrenin uzun süre boyunca
kullanılabilir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Ekipmanın alt kısmında yer
alan ısıtma sistemi, ünitenin üzerindeki suyun kaynaması sağlar. Suyun özel
bölümler arasındaki kanalı kullanarak kahvenin yer aldığı bölüme geçmesiyle
kahvenin en iyi şekilde demlenmesi sağlanır. Isıtıcı ünitesinin çekilmesinin
ardından alt kısımda bulunan bölgede basınç düşer. Bu sayede t kısımda yer alan
su, yavaş bir şekilde Syphon filtresinden geçer ve alttaki odaya aktıktan sonra
kahvenin hazırlanmasına imkan tanır.
Kullanılan yöntemler ve cam
malzemelerin söz konusu olması, yumuşak içimli ve dolgun aromalı kahveler elde
edebilmenizi sağlar. Fakat her kahve demleme yönteminde olduğu gibi tariflerde
yer alan miktarları değiştirebilmeniz size aittir. Birkaç denemeden sonra
kendinize özel tarifleri denemeye başlayabilirsiniz. Doğru ekipmanların
seçiminin de kahvenin lezzetini etkileyeceğini unutmamalısınız.
En popüler kahve demleme ekipmanları arasında Syphon ile kahve demlerken süreci keyifli bir şekilde izleyebilir ve ortaya çıkan lezzet dolu kahveyi sevdiklerinizle de paylaşabilirsiniz. Damağınızda unutulmayacak bir lezzet bırakan bu demleme yöntemiyle birçok farklı aromaya sahip kahveyi deneyimleyebilirsiniz.